Swarovski

Velem mindig történik valami…Maradt egy pár órám, mielőtt haza indultam. Jobb híján egyedül sétálgattam a Nyugati Pályaudvar mellett elterpeszkedő Plázában.
ag30_001.HHGdEPZsIdlu.jpg
Évekkel ezelőtt Torontóban a hasonló céllal megépített nagy bevásárló központban bolyongtunk sietősen munkatársaimmal, akkor a vásárlási láz hajtott bennünket, mit vigyünk haza a tengeren túlról emlékül, ajándékba. A pénztárcánkhoz szabtuk nézelődésünket is, és mivel futólépésben közlekedtünk, nem sok idő maradt a tűnődésre. Magunknak praktikus dolgokat vettünk, leértékelt öltönyt, nadrágot, az otthoniaknak pedig, ki-ki, ízlése szerint apróságokat. Karórát, kanadai palából készült dísztárgyakat, egy-egy pulóvert a gyerekeknek, szépmintás nyakörvet a kutyusnak.
Ezúttal nem kellett sietnem, ahová betértem, már előre közöltem, nem fogok vásárolni, csupán nézelődöm. Alaposan elidőztem a Mark’s and Spencer márkaboltban. Az angol anyagot, különösen a gyapjút nagyra értékelem. Öltönyeik az elegancián túl kellemes meleget adnak, noha szövetük leheletvékony. Gondozást nem igényelnek, az elsőként ruhába vasalt élek örökre megmaradnak, a gyűrődéseket szépen kilógják, mai áraik viszont csillagászatiak, számomra. Meg egyébként sem nőttem még ki a Kanadában vásároltat. Továbbálltam.
Töltőtollal írok, megnéztem a Mont Blanc tollakat, amelyekből nekem is van, a Meisterstück sorozatból. Fiam, munkatársaim ajándékozták, és nagy becsben tartom őket. Ma már kollekcióban kínálják a szebbnél szebb darabokat, a limitált szériában készített, személyekhez kötött típusokat. Mit használt Thomas Mann a „Buddenbrok Ház” írásakor, mit adtak ki Toscanini, Bernstein, vagy éppen Ingrid Bergman emlékére, mind-mind látható és kézbe vehető volt. Az eladók szívesen és méltán dicsérték portékájukat, pedig csak én voltam az egyedüli látogató.
Soha nem nézem meg a női ékszereket, most azonban elragadott a csodálat. Szinte egymás mellett sorakoztak a szebbnél szebb üzletek, arany, ezüst és nagyon szép bizsu nyakravalókkal, kitűzőkkel, mindennel, amit a szem kíván.
Ám leginkább a Swarovski ékszerek voltak lenyűgözők. A mérhetetlen csillogás, a hihetetlen választék, és az elképesztő árak odakötözték az embert a kirakathoz, az üzletben a pultokhoz. Újból és újból hangoztattam, nem vásárolni, csupán csodálni vagyok itt, de azért meséljenek arról, mi teszi igazán megbecsültté ékszereiket. Persze az árukon kívül!
Egyetlen darabnak nincs másodpéldánya, minden ékszerünk Swarovski kristályból készül, és Swarovski a megalkuvást nem ismeri. Kristályainak csiszolatát, mint a valódi drágakövekét az alapanyaghoz igazítja. Nem üvegből vannak a kristályok, álmélkodtam, és megtudtam a titkot. Pontosabban Swaroski titkát, nevezetesen azt, hogy ő maga készíti, nem recept szerint, hanem alkotókedvből a csodálatosan csiszolt kristályok alapanyagát. Alkalmasint üvegből is. Nem tudtam ellenállni, vásároltam. Áldoztam a szépség oltárán!

0 megjegyzés: