Okoskodás

Velem mindig történik valami…Mai, előkelő társaságban volt szerencsém részesedni. Nagyobb részüket inkább nem ismertem.
A Művész kiállítását egy Művészettörténész nyitotta meg, részletesen elemezve az alkotó meglátásait, hasonlatok tömegével teletűzdelt laudációját a hallgatóság elismeréssel, és szájtátva hallgatta.
Tamás elbűvölte a résztvevőket, sőt fizikai ismereteit is beleszőtte mondanivalójába. Arkhimédeszre hivatkozott, amikor a megemlítette, a Művész fotóival, mint Arkhimédesz csigasorával a Földet, emelte ki a fotózást a közepesek sokaságából.
Tamás tévedett, na nem művészettörténeti ismereteiben, bár sokan azt sem vették volna észre, hanem fizikaismerete citálásával.
Ugyanis Arkhimédesz, nem csigasorral, hanem kétkarú emelővel, és egy fix pont birtokában akarta kiemelni a Földet a „sarkából”. Csigasorával királyának, Hieronnak mutatta be erejének megsokszorozását, amikor egy telerakományú hajót vontatott egyedül a part felé.
Az általános műveltség hiányzik, nincs!
Édesanya, bár nem szerette a matematikát, ám megtanulta, és helyesen alkalmazta tárgyi tudását. A másodfokú egyenlet megoldóképletét, a mínusz bé, plusz-mínusz négyzetgyök alatt…, nem folytatom, és sok más, tőle távolabb álló területek középfokú ismeretét, ha szükség volt rá, hibátlanul alkalmazta. Emiatt is tisztelettel néztem rá egyetemista koromban, már messze túljutván a másodfokú egyenletek tárgyalásán.
Erősen remélem, a „biológia és az élettudományok századában”, a humán és reálismeretek, ismét találkozni fognak, nem lehet majd fölvágni a reálismeretek tudatlanságával.
Kovács István-Szenes Iván: Dalold el ezüst gitár…slágere, egy társaságbeli fogadás eredményeképpen vált slágerré. A fogadás arról szólt, hogy Kovács István ír egy tánczeneszámot, a Humánművelt zenész, pedig újból megtanulja a fizika elemeit. Határidőt nem szabtak.
Egy hétre rá az akkori slágerrádió sugározta a „Dalold el ezüst gitárt”. A dal évekig vezette a slágerlistát. A Humánművelt zenész fizikaismereteit nem volt módomban ellenőrizni.
Kovács István akadémikus, a Budapesti Műszaki Egyetem Fizika Tanszékének vezetője, világhírű spektroszkópus volt.
Mellesleg jegyzem meg, a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa Rendezvénysorozat egyetlen szakmai napot sem tart a reáltudományok tiszteletére.
Legalább szűkebb pátriánk kiemelkedő műszaki egyéniségeit érdemes lett volna bemutatni a világnak. Például: „Világhírű Pécsiek”, címmel belefértek volna a műsorrengetegbe.

0 megjegyzés: