Békenóbeldíj

Velem mindig történik valami…Obama béke Nobel díjat kapott. Megelőlegezték, mert még nem bizonyított semmit, azon túl, hogy Hillary Clintont választotta külügyérnek. A díjat odaítélő bizottság fölterjesztések alapján válogat. Szortíroz. Különösen a Békedíj adományozásakor kell nagyon ügyelnie, hiszen mértékkel nem mérhető szempontokat vesz figyelembe. A méréstudomány szerinti skála legalsó szintjén mozog, azaz megkülönböztet: A más, mint B. Ez a skála alsó szintjének lényege! Hogyan lehet különbséget tenni Golda Meyr, vagy Theresa anya, vagy Albert Schweizer, vagy Barak Obama között. Ők mindanyian megkapták a dicső elismerést. Az első három bizonyított!
Az idei békedíjat Teller Edének postumus adományoztam volna, ha már USA-béli a soros díjazott. Teller Ede hosszú élete során mindig a demokrácia, a népfenség híve volt. Harcba szállt a buta libák szólásszabadságáért is, amikor Jane Fonda háborús bűnösnek titulálta, mondván: „Még a libáknak is joguk van elgágogni saját mondanivalójukat, és hajlandó vagyok barikádra menni a libák gágogási jogának védelmében” , és még hozzátette…Jane Fonda semmiféle tudományhoz nem ért. Fonda egy buta liba!
Hirdette a tudomány fenségét, a megszerzett ismeretek társadalmasítását, a választópolgár képviselőire, döntésére bízva azok alkalmazásának gyakorlati megvalósítását.Részt vállalt az „A” bomba megalkotásában, tudta, hogy a németek és a szovjetek is dolgoznak kifejlesztésén. Igaza volt! Ők az emberiség védelme, a németek és a szovjetek a megsemmisítő csapás érdekében cselekedtek. Igaz, Heisenberg tudatosan tévedett a kísérletek során, és Kurcsatov, Szaharov is nemkívánatos személlyé váltak „A” és „H” bombájuk elkészítése után.
Ellenezte az „A” bomba alkalmazását, de társaival együtt létrehozta a „H” bombát, hogy ne lehessen soha nukleáris fegyvereket bevetni. Kicsiny „kavicsokat” kívánt megalkotni, hogy a támadó lövedékeket röptükben elkapják. A világűr változásainak állandó figyelését szorgalmazta, hogy ne váratlanul érje a Földet egy hatalmas meteor közeledése, azt még az űrben el lehessen romboló útjából téríteni. Igaza volt! Alig több mint egy évtizede halvány eséllyel zúgott el bolygónk mellett a mindent megsemmisítő, hatalmas tömegű meteor.
A múlt század hatvanas éveiben Világkormány alakítása lebegett szemei előtt, amely kormány megosztja a gazdagok bőségét a szegények nyomorúságával. A nagy változások bekövetkezte után a világfalvak, a multikultúra nemzeti sokoldalúságának fölényét taglalta írásaiban. Verselt is, és szerény ember volt!
Vers cím nélkül/részlet/
„Tudni: az ész rövid, az akarat gyenge;
Hogy rá vagyok bízva a vak véletlenre;
És makacs reménységgel mégis, mégis hinni;
Hogy amit csinálok az nem lehet semmi.”

0 megjegyzés: