Piros Biblia

Velem mindig történik valami…Egyre-másra rendezik a különböző fesztiválokat, kiállításokat, a rendezők nem panaszkodnak, a résztvevők száma egyre magasabb, a bevételek egyre meghaladják az előző évit. Így volt ez a Sziget fesztiválon, közelebb Pécshez az Ördögárok fesztiválon, borfesztiválokon.
Országszerete, az életrevalóbb falvakban, krumpli főző, halászléfőző, rétes sütő, mézeskalács-készítő, és még ki tudja, milyen főző,- és sütő versenyekre hívják a bel,- és külföldieket.
Többnyire pénzköltési céllal!
Vannak emelkedettebb célkitűzések is, ilyen például a szakrális jelleggel készített művek kiállítás-sorozata. Bárki benevezhet, az egyetlen kikötés, az alkotás szakrális ihletésű legyen.
A XX.-dik századról készítettem, évek hosszú gyűjtőmunkája, valamint „emelkedett gondolatok” eredményeképp egy montázst. Csak jómagam értem mi minden gondolatot tartalmaz az Mű. Továbbgondolva alkotásomat, úgy tűnt kiegészíthetem a IXX.-dik és XXI.-dik századdal is, ha sikerül beszereznem, egy hiányos, kitépdelt lapú Bibliát és egy lerobbant laptopot.
A IXX.-dik század folytatta a felvilágosodás korában elindult szakrális gondolatrombolást, a XX.-dik század minden szempontból kiteljesítette a gondolati szabadságot, a szabados gondolatiságot, a XXI.-dik század betetőzi azt.
Igen, ám a szakralitás, a transzcendens iránti vágy csírái egyre erőteljesebben jelennek meg a kiúttalanságból utat keresőknek.
Konrad Lorenz, a kiváló etológus egyik esszékötete remekül összefoglalja „a civilizált emberiség” nyolc halálos bűnét. Érdekes módon Lorenz, a nyolc halálos bűn közül a médiák által minduntalan szajkózott, atomháborútól való félelmet, egy atomháború lehetőségét tartja a legelkerülhetőbbnek. Így vélekedett hazánkfia, a nagy gondolkodó és fizikus Teller Ede is.
Nem véletlenül, hiszen a társadalmak önpusztító végzetét sokkal inkább segíti a közös emberi erkölcsi hiánya!
Hol lehetne leginkább használt dolgot beszerezni, mint a vásárban, a piacokon, de ott a Biblia tekintetében nem jártam sikerrel. A belvárosi antikváriusok által kirakott, százforintos könyvek között találtam meg gyűrött, hiányos lapokkal a keresett Bibliát. A megszokott fekete helyett piros kötésben. Még jó, hogy az átkötésnél egy csillagot nem nyomtak a fedlapra.
Ez a Biblia lesz a IXX.-dik század jelképe, a XXI.-dik századot pedig a használhatatlan laptop, és benne egy kisméretű Újszövetség képviseli majd.
Őszintén remélem, hogy a látogatók megállnak egy pillanatra az én Művem előtt is, valamint azt, hogy egy gondolattal gazdagabban távoznak.

0 megjegyzés: