Egyenes

Velem mindig történik valami…Gábor a nyelvész, mielőtt elváltunk megkért bennünket legyünk egy általa vizsgált szakmai terület, eredményének kontrolljai.
Állítása szerint sokkal több fokozó értelmű lekszikai egység található a nyelvekben, így a magyarban is, mint annak ellentéte a leértékelő típusú. Mondott egy szót, most legyen „kedves” a kiválasztott, és fokozzuk.
Kedvesebb, nagyon kedves, sokkal kedvesebb, elképzelhetetlenül kedves, , lenyűgözően kedves, hihetetlenül kedves, elképesztően kedves, borzasztóan kedves és még sok más jelző, „fokozó” tehető a szó elé, sőt a kedves szinonimái még több lehetőséget kínálnak.
Próbáljuk kicsinyíteni a kedves értelmét!
Nehezünkre esik megtenni, tudományunk, nyelvi leleményességünk hamar csődöt mond. Na ez az én fölfedezésem, erről írtam értekezést, ennek az értekezésnek egy példányát adom neked ittléted emlékeként.
A könyvet az óta is forgatom, és nem tudok rájönni, mi lehet az oka ennek a nyelvi jelenségnek. Talán alapvetően jók, nyájasabbak vagyunk embertársainkhoz akkor, amikor jó tulajdonságaikat akarjuk velük érzékeltetni szavaink által.
De mi a helyzet, ha a rossz tulajdonságok kerülnek szóba?
Nyelvi leleményeink ez esetben kimeríthetetlenek. Nem érdemes belefogni, hamar betelne a lap, és egyébként is hagyjuk leleményességünknek ezt az irányát
a gyakorlatra. Sajnos nem fogunk kudarcot vallani! Nagyon sikeresen tudjuk embertársainkat ócsárolni.
Magam is sokat foglalkoztam nyelvtanulással, ám most érzékeltem először, hogyan lehet, valamin mélyen elgondolkozva, tudományos eredményt elérni.
Még egy érdekes sejtése volt Gábornak. Megkérdezte tőlünk, a reálszakma képviselőitől, vajon igaza van akkor, ha azt a kijelentést teszi, hogy a természetben nincs, nem létezik egyenes.
Hamar adtuk a választ, igen, igaza van, de talán a kristályokon. Azokat megvizsgálva, létezik egyenes, nevezetesen a kristályélek mentén, ha nem túl nagyok a méretek, vagy másképpen, eléggé kicsik a méretek.
Több mint kétszáz éve már, a matematika fejedelme Gauss, titokban méréseket végzett hegycsúcsokon, azt kívánta igazolni, hogy a természetben nem létezik egyenes. Vizsgálódásainak eredménye pozitív volt. Három hegycsúcs közötti háromszög belső szögei nem adták ki a 360 fokot. Eredményeit nem merte közzétenni azok forradalmi jelentősége miatt.
2015-ben száz éve lesz, hogy megszületett a görbült tér és idő fogalma, aminek jelentősége óriási, hiszen ebben a tér-időben töltjük mindennapjainkat. Az oktatás szereplői, tanítók és tanítványok azonban, mind a mai napig nem tartják természetesnek ilyen irányú ismeretek megszerzését, az ismeret mögötti valóság megértését. Nincs gyakorlati jelentősége, hangzik rákérdezésre a válasz.
Ma a virtuális valóság köti le a figyelmet, remélem, hamar rádöbbenünk, hiába!

0 megjegyzés: