Generációváltás

Velem mindig történik valami…Tudod, hogy sokat gondolok rád az utóbbi években, üdvözölt a sok Csürös dr. egyike. Nem adtam meg a tartozásomat, kérdeztem? Ne viccelődj, a köztársasági elnökben csalódtam, és te akkor, amikor megválasztották, azt mondtad, neki is van valami a füle mögött, ne reménykedjek nagyon, bárcsak ne lenne igazad. Igazad lett!
Nagyon sajnálom, válaszoltam. Engem is csalódás ért. Annak ellenére, amit akkor mondtam, reménykedtem, mégsem lesz igazam, és elnökünk megteszi azokat a lépéseket, amelyek, noha személyesen neki ártanak, de kis népünknek mégis hasznára vannak.
Már megelőző elnökünktől, akinek ismertük közvetlen múltját, és főleg cselekedeteit, nem sok jót vártunk. Azt a Csepi Lajost felügyelte az Állami Vagyonügynökségnél, aki sokat tett a külföldiek privatizációs igényeinek kielégítésében. Ma úgynevezett „Fehér Könyv” kiadását szorgalmazza, amelyben megnevezik az ország tönkretevőit. Aztán borítsunk fátylat a múltra! Ha valamit leírnak, akkor az írva marad, és ő nem szerzett vagyont az ÁVÜ Felügyelő Bizottságában, csak ugyan úgy nem vette észre a dolgok menetét, mint a mostaniak például a BKV Zrt.-nél, MÁV Zrt.-nél és így tovább.
Aczél Györgynek kiváló képességei voltak kutatóink, tudósaink, egyházi vezetőink, íróink stb., összefoglava: vezető értelmiségünk megnyerésére.
Aki nincs ellenünk, velünk van, jelentette ki Kádár János. Aczél ezt a lehetőséget használta ki a legtejesebb mértékben. Ebbe a támogatott körbe tartozik jelenlegi elnökünk is, családilag is elkötelezetten, Józsi bácsi, a volt Baranyai Első Titkár vejeként.
Ugye Csaba, ezt a Te korábbi hazádban az USA.-ban, nem tudtad volna elképzelni? Nem, akkor még nem, amikor kinn voltam, ma már igen, bárhol a világon.
Csürös dr. kinn karriert csinált, de hazajött, amikor felesége gyógykezelését kinn már nem tudta finanszírozni.
Neki köszönhetem Arthur Koestler, a legismertebb magyar származású, németül, franciául, angolul író regény, színdarab, esszéírónk jobb megismerését. Csaba Koester önéletrajzi regényének a második kötetét kereste, amiben segítségére voltam, Azóta a magyarra lefordított írásait mind olvastam, és büszkévé tesz, hogy ő is megmaradt, világhírneve ellenére magyarnak.
Nálunk többnyire a „Sötétség délben” című regényével vált ismertté, többet kevesen tudnak róla.
Csaba, ma is mondok Neked valamit, ne legyen igazam! Szerintem nem rendszerváltás, hanem paradigma.- és generációváltásra van szükség ebben az országban, ám lehet, hogy már ez sem lesz elég. Az apák mély nyomot hagynak gyermekeik gondolkodásában, és a mi gondolkodásunkban is van bőven kivetnivaló.

0 megjegyzés: