Minősítés

Velem mindig történik valami…Maga becsületes, tisztességes ember, maga csak azt íratta a jegyzőkönyvbe, amiket tényleg elvittünk. A másik kettőhöz meg még visszajövünk, szegény Gazsika miattuk lesz börtönviselt.
Így minősített Gazsika keresztapja, miután beszélgetésünk során kiderült, ki vagyok én. A másik kettő alatt, azokat a kisújbányai szomszédokat kell érteni, akikhez ugyancsak betörtek, de ők bediktáltak a rendőri jegyzőkönyvbe, Gazsika keresztapja szerint, el nem tulajdonított tárgyakat is.
Mint megtudtam, egyikőjük éppen a megelőző hétvégén felejtette kinn arany ékszereit, a másik házból pedig, a habán víztartó szettet vitték volna el.
Mindez a betörést elkövetők kihallgatása alkalmából folytatott beszélgetésünk alapján tudom, mert a szomszédok nem árulták el milyen veszteség érte őket.
A kihallgatást megelőzően visszakaptam minden elvitt tárgyat, és a rendőr százados elmondta a nyomozás eredményét is úgy rendőrös rövidséggel.
Nem Gazsikáéknál találtak ellopott tárgyaimra, hanem a keresztapjáéknál, akik Gazsika szüleitől, tartozás fejében kapták meg azokat.
A betörést hét közben hajtották végre Gazsikáék, akkor csak az öreg Agátz Józsi bácsi tartózkodott a faluban. Józsi bácsi állandóan, vagyis minden nap többször végigjárta a falut, megbízása volt rá, havonta szerény összeget kapott a háztulajdonosoktól a porták szemmel tartása érdekében.
A betöréseket persze nem tudhatta megakadályozni, ha a falu egyik végében tartózkodott, akkor a másik végen törtek be. Mindenkit magnyugtatott az a tény, hogyha Józsi bácsi észlel valamit, majd telefonál, megtudjuk mi történt, és annak megfelelően tesszük a dolgunkat.
Nem ez az eset volt az első betörés, bennünket sem lepett meg valójában, tudtuk előbb utóbb ránk is sor kerül. Az elvitt dolgok, bőrdzseki, légpuska, magnós rádió, hordozható TV etc. nem képeztek nagy értéket, csak hiányoztak.
Többször megjelentem a bíróság által kiküldött hívó levél alapján, de Gazsikáékkal csak a harmadik alkalommal találkoztam, amikor előállították őket.
Én visszakaptam mindent, amit átmenetileg nélkülöztem. A rendőrségi zsákmánytárból saját magamnak kellett kiválogatnom darabonként az eltulajdonított tárgyakat, az is része volt az eljárásnak, nem viszek-e el mást is, világosított föl a nyomozó százados. Sajnos a dzsekit nálam vastagabb ember viselte, a cipzárja kiszakadt, a légpuskát erősebb rugóval szerelték át, a disznaik között meghúzódó patkányok kilövése érdekében, méregirtást a disznók miatt nem alkalmazhattak. A TV és a rádiós magnó is rettenetes állapotban kerültek vissza, de működőképesen!
Behívtak a tárgyalóba, a bírónő rákérdezett akarok-e följelentést tenni, de nem akartam, hiszen Gazsika keresztapja rendes, tisztességes embernek minősített. Meg egyébként is, ne legyen Gazsika éppen miattam, börtönviselt fiatalember!
Nem tudom ennek köszönhetem-e, de az eset óta Gazsikáék nem látogattak meg.

0 megjegyzés: