Távolbalátás

Velem mindig történik valami…A történet rosszul ért véget, a főhőst hatalmas kastélyának fürdőmedencéjében meggyilkolták. Nem tudom mi volt az ok, a rákövetkező eseményekből nem derült ki. A főhős apja, a már üresen álló, a jóbarát által átmenetileg őrzött oszlopcsarnokos fogadótérbe, érkezett, fiát akarta látni. Nem ismerte a szomorú helyzetet, a valóság szíven ütötte. Pedig milyen törekvő gyermek volt, az államok keleti partjára jött át, hogy megcsinálja szerencséjét. Temetésre menet, a gépkocsiban vette elő a gyerekként, használt füzetet, és fölolvasott belőle. „Fölkelek, mosakszom, dolgozom, mindennap félreteszek öt $-t, áthúzva, három $-t, áthúzva, 4$-t. Nem dohányzom, és így tovább.” A fiatal Robert Redford játszotta a főhőst. Miatta ragadtam le a csatornákon való keresgélés közben. A jelek szerint megcsinálta a szerencséjét, de nem szerencsével, hanem tudatos „munkával”.
„Isten nevében, Anyám kedvéért, saját boldogulásomért tanulni fogok. …III. hó 12. Boldogulni fogok, elhatároztam, hogy töröm magam. XY. 1/d.” Ez a fiú bejegyzése a gyűrött papiroson.
„ IX. 29.…megvalósult az elhatározása.” „…III.12. beteljesedett.” Ezt az anya írta hozzá.
Az anya halálakor utolsóként a középső fiú érkezett a szülői lakásba, testvérei már összeszedték, és elszállították, amit jónak gondoltak. Könyvek maradékaira, és a családi ékszerek kis dobozaira bukkant rá. A Passuth sorozat és a Biblia díszelgett mindössze a polcokon, néhány hanglemezzel, és a potméterrel állítható fordulatszámú lemezjátszóval együtt.
Nemsokára befutottak a többiek, elmondták mi, miért illeti őket, az indok: az anya már odaígérte életében. Rád vártunk, oszd el Te az ékszereket, itt vannak érintetlenül! Észrevette, hogy Eszter néni családi házának árából vásárolt, egyedi tervezésű, nagyobbik briliáns gyűrű, nincs közöttük. A sógornő csak fölértékeltetni vette kölcsön, de anyuka nekünk ajándékozta, válaszolták. Osztozkodtak, majd elváltak, mindenki sietett, a temetésen újból találkoznak!
„Drága jó fiam! Fogadalmad teljesítetted! Épp 25. évre. Kívánok szorgalmad és kitartásod eredményéhez meleg, őszinte, büszke anyai szeretettel sok-sok, még további, sikereket hozó esztendőt: Légy hűséges, szerető, megértő párja Mártikának, boldog, jó és példamutató édesapja drága, szép Gyermekeidnek! S igazságos főnöke beosztottjaidnak! Lélekben ott voltam doktorrá avatásodon! Isten éltessen, erőben, egészségben! …március 12. Köszönt a Téged is nagyon szerető: Édesanyád” Eddig az idézet a Bibliában lévő gyűrött papírlaphoz csatolt levélből. Én vagyok a középső fiú, és nagyon sokáig zavart a „Téged is” kitétel. Aztán fölrémlett, egyszer, már felnőttként úgy nyilatkoztam, hogy nálunk a Tekintély nagy szerepet játszott nevelésünkben. Édesanyának ez rosszul esett, hiszen ő azt hitte, mindent jól cselekedtek, amit tettek érdekünkben. Az élet őket igazolta. A Biblia másik papírosán ez áll: Józsika imája. Józsika a bátyám!

0 megjegyzés: