Repetitio

Velem mindig történik valami…Bizonyos szakmai könyveknek minden kiadását megvásárolom, különösen az összefoglaló jellegű művekét. Két kiadás között újabb tények kerülnek napvilágra, a szerző, vagy a szerzői közösség más szempontokat is figyelembe vesz a szerkesztésnél, sokszor elavulnak elméletek, újabbak követik a régit. Ilyen könyv a világűrt megjárt Charles Simonyi édesapjának a műve: „A fizika kultúrtörténete”. Simonyi Károly, a nagyhírű professzor és kiváló előadó fejében a fizikai tudományok és az emberi kultúra egyéb részei szerves egységet alkottak. Előadásaira más karok diákjai is eljártak és nem csak a műszaki érdeklődésűek. Könyvét minden család könyvespolcára oda kellene helyezni, hogy az iskoláskorúak, és a már idősebbek is forgassák, és értsék meg, hogy a fizikai-műszaki elméleti és gyakorlati, tudományok elfoglalhassák jelentőségüknek megfelelő helyüket. Ez a könyv szemléletet ad, megmutatja a kétkedő embert, a fölfelé és lefelé ívelő időszakokat, írott történelmünk kezdetei óta. A könyv Magyarországon négy kiadást élt meg. Ezekben a könyvekben gyűjtöm a számomra fontos újságkivágásokat, amelyeket arra tartok érdemesnek, hogy később újra elővéve azokat, ismét okuljak belőlük.
A ’90-es évek egyik, a Központi Bizottság gazdaságpolitikáért felelős vezetőjének, Németh Károly évértékelésének egy mondatát vágtam ki, tettem el örök tanulságomra.
„Elvtársak, nem teljesítették a Párt által meghatározott Népgazdasági Tervet”.
A mondat önmagában kerek, van megszólítása, van alanya, van állítmánya, van jelzője és tárgya. Mindezek ellenére a mondat semmitmondó, általános és áthárító, és mint elvárás sem állja meg a helyét. A terv egy elképzelés.
A tervezés arra szolgál, hogy a tervet a készítésekor rendelkezésre álló adatokat, ismereteket, konzisztensen, a körülmények széleskörű ismerete birtokában, több változatban előállítsák. A változatokhoz bizonyos bekövetkezési valószínűséget rendeljenek, ez által alkalmasak legyenek döntésre, intézkedések végrehajtására, és a körülmények változása során az érintett vezetők előre tudják, mert átgondolták, mi a tennivaló. Az előre gondolkodás, a felelősök megjelölése, a terv részei, hogy a gyors cselekvés a korrekciók végrehajtására ne átgondolatlanul zúduljon a végrehajtókra, a társadalomra.
„A múlt soha nem tudta a jelent elképzelni” válaszolta Teller Ede az „ismeri-e a jövőt” kérdésre. „Ám egyedül a jövőt áll módunkban befolyásolni”, folytatta!
A szereplők nagyrészt változtak, a gondolkodás maradt. Lázár helyett Bajnai, Medgyessy helyett Oszkó,… Bányász Rezső helyett mások takarják, hazudják el az igazságot a miniszterelnöki, a pénzügyminiszteri,… a szóvivői székből.
Repetitio est mater studiorum! Ismétlés a tudás anyja! Ez igaz, de nem kellene a rosszat tovább ismételni, többre vagyunk érdemesek, és képesek.
Gondolkodjunk előre, bár a jövőt ugyebár közülünk senki nem ismeri.

0 megjegyzés: