Kína ma

Velem mindig történik valami…Már azt hittem nem is történik velem semmi a mai nap során, de történt. Reggelizés közben hallgattam a híreket az MR-3-mon. Az aktualitásokon kívül ezen az adón nem igen hallani gazdasági elemzéseket, hacsak azok nem valamelyik zeneszerzőre vonatkoznak. Nem volt gazdag, gazdag volt, de szegényen halt meg, jól élt, mint Rossini.
Közben eszembe jutott lányom tegnapi megjegyzése, nevezetesen, hogy a kínaiak itt nálunk, és a távol Keleten is, mint előretolt kereskedelmi egységek működnek. Az állam is támogatja őket, hogy az otthoni termékeket rajtuk keresztül értékesítsék.
Most zajlik az úgynevezett gazdasági világválság, ám ez Kínát alig érinti, nemcsak népessége, gazdasága is, a növekedési ráta kis visszaesésével, változatlanul növekszik. A legtöbb termék az USA piacaira kerül, ha termelésükben visszaesés mutatkozik meg az, az USA-béli kereslet visszaesésében gyökerezik.
Csengettek, már azt hittem a fiam, akivel túrára készültem. Barátja, Gábor szülei voltak a csöngetők, akik visszahoztak egy kölcsönkapott, elektronikus adathordozót, egy külső winchestert.
Gábor, a fiam technikumi osztálytársa, testvérével együtt évekkel ezelőtt úgy döntöttek az USA-ban próbálnak szerencsét.
Szüleiket nem ismertem, a fiúkat igen. Nekem is bid-delt Gábor egy PC-t az eBay.usa weblapon, aztán félév múlva, amikor hazalátogattak, az Árkád parkolójában kaptam meg az eszközt, és adtam meg az árát. Akkor mesélte, vállalkozást alapít, és otthonról fogja irányítani az embereit, hogy több időt lehessen családjával, feleségével és három gyermekével.
Örömmel hallgattam a szülőket. Elújságolták Gábor sikerét, akinek vállalkozása, kis szünet után ismét fellendülőben van. Gábor tegnap is telefonált, és elmondta, újabb embereket tud alkalmazni, nekik munkát adni családjának pedig, a több munka nagyobb gyümölcsét megtermelni.
Rövid ideig még beszélgettünk, én előálltam friss gazdasági elméletemmel, ami igaz is lehet, hiszen az USA a legnagyobb kínai felvevőpiac. Másképpen is megfogalmazva, az USA a legnagyobb adósa Kínának. Amíg a kínai köznép szegénységben él, addig nyugodtak lehetnek a KKP vezetői, van helye a többletterméknek, növekedhetnek bátran.
Gábor jó helyet választott családjának. Igaz, szüleiket ritkábban látják, de napi telefonkapcsolatuk lecsökkenti a távolságot.
Miért nekem hozták ezt a kütyüt, hiszen a fiamék nem messze laknak tőlünk, találkozhattak volna velük?
Tőlük tudtam meg, hogy a fiamék Alsómocsoládra mentek kirándulni, ma nem megyek túrázni.
Az itthoni telefonálás nem olcsó mulatság, jegyezték meg, amikor elváltunk.

0 megjegyzés: