Backup of Hová jutottunk

Velem mindig történik valami…Barátom allokálta adósságát, most másnak tartozik. Nem a kölcsönkapott összeget adta vissza, hanem egy csodálatos eszközt, iPhone a neve. Telefon, rádió, hírportál, zenegép, földrajzi helymeghatározó és még sok minden más funkciója van. A világhálóról elképzelhetetlen mennyiségű felhasználói program tölthető rá, többek között tudományos számológép, pontosabban számítógép, vagyis olyan számológép, amely általunk programozható, és hihetetlen gyorsasággal készíti el a rábízott feladatot.
Szakmailag pontosan fogalmazva, nanotechnológiával készült. Már több millió van forgalomban a készülékből, sokan használják, remélhetően ismerik is használatát.
Nanotechnológia, szilícium alapon. Szilíciumlapkákon helyezkednek el az elemi egységek, több milliónyi egy köbmiliméter térfogatban.
Mesterséges intelligencia?
Szilárd Leó, nagy magyar gondolkodónk, az atomhasadás lehetőségének fölismerője, majd az atombomba előállításának ellenzője, miután hiába protestált, a bomba használata ellen, egy novellát írt.
Messziről, intelligens, valaha mesterségesen létrehozott lények, melyek önreprodukálásra képesek figyelik a Földet, csodálják szépségét. Már régóta figyelik, és rögzítik a Földön történteket. A fortyogó, tüzes gömböt, a lecsapódó vízgőzből a tengerek létrejöttét, a tengerekben kialakuló, hozzájuk hasonló önreprodukáló lények létrejöttét, a szárazföld kialakulását, a szárazföld meghódítását, és örömmel állapítják meg, hogy hozzájuk hasonló értelmes lényeket találtak a Mindenségben.
Hosszú időbe telik, amikor egy hatalmas, gomba alakú képződményt figyelnek meg, majd röviddel utána ismét egyet.
Az atombombát bevetették, ledobták Hirosimára és Nagaszakira, ismerjük a történetet. Emberi léptékkel mérve nem is olyan régen, alig hatvan éve. A mai napig halnak meg élőlények, legyenek azok növények, állatok, a mai napig viselik a következményeket. Ember-ember ellen!
A messziről figyelők tárgyilagos megítélése a egyszerűen hangzik: A földi lények nem intelligensek, nem hozzájuk hasonlóak, hiszen önmagukat pusztítják, ami számukra értelmezhetetlen.
Másfelé fordítják messzelátóikat, és tovább keresnek abban a reményben, hogy mégis csak találnak társat, a Föld továbbra már nem jöhet számításba.
A Földön is folyik a kutatás idegen égitestekre történő, jövőbeni átköltözés érdekében. Nincs messze az idő, hogy egyeseknek sikerülni fog, de a többiek itt maradnak.
Szilárd Leó és társai a földi jólét megteremtése érdekében munkálkodtak, tiszta lelkiismerettel végezték csodálatos kutatásaikat és tették fölfedezéseiket. Utódaik mi vagyunk, jó lenne, ha őket tekintenénk példaképeinknek, és nem kívánkoznánk el szülőbolygónkról, a Földről.

0 megjegyzés: