Ismeret és valóság

Velem mindig történik valami…Bátyám szokásává vált nyugdíjas korára, hogy a reggeli kávét egy ismerős benzinkútnál fogyasztja el, megvásárolja az újságjait, elbeszélget a benzinkutasokkal, tőlük tudja meg mi fontos, vagy érdekes dolog történt a városban.
Szívesen látják, és az alkalmazottakhoz hasonlóan külön automatából, valamennyivel olcsóbban kapja a kávéját, mint egyéb ügyfelek. Engem is magával vitt, örömmel mentem, otthon nem olvasott hetilapjaimat nézhetem meg, hiszen a benzinkútnál minden elképzelhető folyóirat föllelhető. Napilapok, hetilapok, magazinok, periodikák és még sok minden más.
Felhívta a figyelmem, nézzem át az általa is forgatott érdekességeket, melyeket a kávézás alatt szokott átlapozni. Egyikük a tudomány mai állásával, foglalkozik, sora veszi a ma ismert technikai, technológiai újdonságokat. Az eheti lapban az olvasható, hogy fölfedezték a legrégebbi sugárzó objektumot, amelyet valaha látott az ember.
Mérhetetlenül régóta utazik a fénysugár, mire elért bennünket, és a csillag láthatóvá tette magát.
Honnan jön és hová halad a fény, merre található egy hatalmas ma létező égitest, amely eltéríti útjából, hogy nagyon hosszú idő múlva a mi Naprendszerünkben újból látható legyen a hírhozó, a hírvivő fénysugár.
Mi indította útjára, mi az oka, hogy oly régóta folytatja, folytathatja útját. Nem kerül egy iszonyatos tömeg közelébe, amely végérvényesen magába zárja, és nem marad hírvivő, többé senki sem tudja meg, hogy a csillag valaha létezett.
Mindez persze csak a látható fényre vonatkozik, amit az ember lát, illetve megépített eszközeivel érzékelni képes.
Idős ügyvéd barátom, Ottó szegezte nekem egyszer kérdését, hogy hol van a Mindent mozgató, a Mindent látó, és Létrehozó. Mióta befejezte ügyvédi praxisát, egyre ez a gondolat foglalkoztatja, és nem tud megnyugodni, amíg nyitjára nem akad. Én nem adhattam választ, különböző életutat jártunk, más-más a képzettségünk, és nem is biztos, hogy a kérdést meg kell válaszolni. Mindenkinek máshol és máshol, zártam le a témát. Vélhetően saját magunkban.
Most azonban eszembe ötlött, mi mindent nem tudok jómagam, és nem tudhat más sem. Hiába van meg a matematika csodás eszköztára a fizika számára, minden elmélet csak a gyakorlati igazolással nyerheti el érvényességét. Ezért épülnek az egyre nagyobb és egyre hatalmasabb erőforrásokat igénylő részecskegyorsítók. Hiába vagyunk már most képesek a természetben elő sem forduló elemek létrehozására, ezek csak átmeneti ideig létezőek, majd átalakulnak a természet által megtűrt elemekké. A kérdés azonban, kérdés marad a modern ember számára, mind addig, amíg a testből élettelen anyag nem lesz, és nem jut vissza a Természet körforgásába.
„Memento homo, quia pulvis est”!

0 megjegyzés: