Indukciós zseblámpa

Velem mindig történik valami…Időnként lemegyek a vásárba minden vásárlási szándék nélkül. Viszem a pénztárcámat is, mert még soha nem fordult elő, hogy valami, számomra érdekes dolgot ne vásároltam volna nézelődés, beszélgetés közben.
A beszélgetés különösen fontosnak találom, nagyon sokféle sorsot megismerhetek, és bizony nagyon szomorúakat is. Ilyenkor, hazafelé jövet nem megelégedettség, hanem bizonyos jó érzés tölt el, hogy nekem talán több, jobb jutott osztályrészül.
Ez alkalommal egy indukciós elven működő zseblámpát vettem észre. Feltűnő volt, a burkolata átlátszó műanyagból készült, remekül lehetett látni az alkotó részeket, kitűnő szemléltető eszköz lesz az unokám számára, ha majd érdeklődést mutat a villamosság iránt, vagy iskolában ez lesz a s kötelező, megtanulandó, pontosabban megértendő feladat.
Mennyire tartja az árát?
Négyszáz, de magának odaadom háromért, látja ez a két darab van belőle, de egyik sem működik rendesen. Vigye a jobbikat, ezt, ha rázogatom, akkor föl-föl villan a fénye. Megvettem.
Továbbmenve szorgalmasan rázogattam, hogy mire hazaérek a benne lévő tárolóegység föltöltődjön. Beletelt jó órába, de a lámpa csak nem akart folyamatosan világítani.
Visszamentem a fiatalemberhez avval a szándékkal, hogy a másikra cseréljem, vagy azt is megvásároljam pótalkatrésznek. Elkezdtem a magyarázkodást, elmondtam mire szánom az eszközt. Ő is megvizsgálta, rázogatta, aztán a kezembe nyomta a másikat is, csak annyit mondva: vigye, a magáé mind a kettő. Fizetni akartam, de nem fogadta el a pénzt. Maga legalább tudja mire használni, tette hozzá.
Itthon az volt az első, hogy szétszereltem a lámpákat részegységekre, és örömmel állapítottam meg, hogy csak az energiatároló egység nem működik. Akkumulátor helyett közönséges gombelemet tettek a készülékbe a kínai gyártók.
Nagyszerű! Mindent, amit az indukciós feszültségről, a váltakozó irányú elektronáramlásról, a váltakozó áram egyen irányúvá alakításáról, az egyen irányúvá alakított áram simaságát biztosító kondenzátoregységről és a világító egységként szolgáló LED-ről, valamint a kibocsátott fénysugárnyaláb fókuszálását biztosító parabolatükörről tudni illik, tovább tudom adni unokámnak.
Ma sem voltam hát hiába kinn a vásárban, és ma is megismertem egy egyszerű, ám nagyszerű tulajdonsággal rendelkező embert, aki tud úgy adni, hogy nem vár érte ellenszolgátatást.

0 megjegyzés: