Államfői beszéd

Velem mindig történik valami…Augusztus huszadikán, többszörös ünnepünk alkalmából Államfőnk beszédét hallgattam. Megemlítette az új szlovák nyelvtörvényt, amit nem helyeselt, és szlovák nyelvjárásokról is említést tett, amelyeket a szlovákok sem értenek. Így hát nyelvtörvényüket, rájuk is alkalmazni lehetne.
Szlovák nyelvjárások, kérdezhetnénk? Igen, vannak, mert a mai napig nincs egységes szlovák nyelv, pedig erőnek-erejével, nagyon akarják, hogy legyen.
Olyan boldog lennék, ha az eljövendő, nemzetünket féltő, új kormányunk ismét összehozná a Millenáris Parkban azt az egyedülálló kiállítást, amit a millenniumi
évfoduló alkalmából rendezett, majd a rákövetkező kormány méltatlan körülmények között fölszámolt.
Fiammal látogattam el a kiállításra, majd egy egész napot ott töltöttünk, és nem tudtunk betelni a látottakkal. „Álmok álmodói-Világra szóló magyarok”. Ez állt a belépőjegyen, amit eltettem, megőriztem.
Közvetlenül a bejáratnál, egy csendes teremben vesszőből font, hagyma alakú, legalább hét-nyolc valami csüngött alá. Alájuk kellet bújni, először kukucskálni, mi is van ott alattuk, majd mikor ismerős hangokat hallottunk, alattuk fölegyenesedve hallgathattuk tájszólásainkat. A palócot, a szegedit, a somogyit, a csángót és így tovább. Mindegyikük érthető volt a számunkra! Némelyik nemzetrészünk évszázadok óta, társaiktól elszakítva tengeti, éli nyomorúságát.
De nyelve kiállta az évszázadok viharát, megőrizte a múlt emlékeit, amit mai magyarokként tökéletesen értünk.
ABC-be szedve, korántsem teljes körűen, mert a zeneszerzőink, költőink, íróink, festőink, filozófusaink művei nem szerepelnek a felsorolásaban.
Atomreaktor, bakelit hanglemez, benzinmotor, dinamó, elektromotor, golyóstoll, gomb, gyufa, hangosfilm, hologram, kengyel, kerék, képtávíró, léghajó, porcelánfajansz, porlasztó, számítógép, szauna, szódavíz, telefonközpont, televíziózás, torpedó, torziós inga, transzformátor, vasúti villamos vontatás, vízturbina, és ha igazságos lennék, akkor elölről kezdhetném a fölsorolást, újabb eredményeket bemutatva.
Mi nem sokat tudtunk hozzátenni, nemzettársaink találmányaihoz, fölfedezéseihez, boldogok voltuk, hogy mindannyian magyar anyanyelvűek és mi is azok vagyunk.
Igen, valóban szükség van szlovák nyelvtörvényre, hogyha már önálló államként élnek, teremtsék meg az egységes szlovák nyelvet, vagy térjenek vissza a magyarhoz.
Zsolnán, az árkádok alatt a főtéren, az egyik boltban szlovák, ukrán, román, ruszin a fülem hallatára nyelvünket használta arra, hogy megértsék egymást, és ez nem is olyan régen történt.

0 megjegyzés: