Bojlerjavítás

Velem mindig történik valami…András, te vagy? Én igen, és Te? Józsi! Mi van veled, nyár közepén, mi a baj, csak nem romlott el valami? De igen, itt hagyott a villanyszerelőm már egy hete, nem megy a bojler. Szétszedtem, vízköves volt, följegyeztem a drótok kötését, mutattam a villanyszerelőnek is, azt mondta nem úgy, hanem másképpen kell bekötni. Bekötötte, de nem megy, aztán mikor fölhívtam, már külföldről válaszolt, nem tudja mikor tér haza, munkát vállalt kinn.
Jóska a sorstársam, együtt tornászunk hetente háromszor tavasszal és ősszel. „Rehabilitációs torna szívműtöttek számára.” Nagyon jó a társaság, itt aztán mindenki egyenlő, legyen fiú, vagy lány, fiatalabb, vagy idősebb. belhoni, vagy külföldről hazaszármazott.
Jóska tanáremberként kezdett itthon, majd miután kiutálták az országból, el is ment, mondja, ha kérdezik. Hosszú történet lenne leírni, magam sem értem pontosan, miért hagyta el az országot. A sorstársak segítenek egymásnak, én is nem egyszer kijelentettem, ha valakinek villamos baja lenne, forduljon hozzám, tanácsot tudok adni ügyei intézésében. Ezúttal Jóska nem elégedett meg a tanáccsal, konkrét munkára gondolt,nevezetesen, kössem össze a drótokat úgy, ahogy kell, a meleg víz nagyon hiányzik, és rosszak a tapasztalatai a mesterekkel. Eljött, egy nájlonzacskóban hozta az alkatrészeket.
Minden szükséges benne volt a zacskóban, ezeket kellett helyükre rakni. Nekifogtunk, Jóska készséggel segítségemre volt, ő lett a harmadik kezem.
Összeállítottam legjobb tudásom szerint a fűtőtest, hőfokszabályozó, túlmelegedés elleni biztonsági hőkioldót, aztán következett a próba, amihez egy külön hosszabbító zsinór is kellett, az erkélyemen nem lévén villamos csatlakozási lehetőség. Jóska megkért, most már mentsem föl a segítség alól, nagyon tart a villamos áramütéstől, többször volt benne része.
Nélküle kétkezű maradtam, nehezemre esett az összeillesztett alkatrészeket a helyükön tartanom. Jóska, dugd be a hosszabbítót a konnektorba, az nem ráz, kértem. Megtette. Az eredmény egy nagy villanás lett, az automaták leoldottak, és Jóska szomorúan, állapította meg sikertelenségemet. Na, látod így nem szabad csinálni, vigasztaltam. Szétcsúsztak a kezemben az ideiglenesen összetartott darabok, csak ennyi volt a rövidzárlat oka.
Másodszorra jobban figyeltem, a fűtőtest melegedni kezdett, a hőfokszabályzó szabályszerűen viselkedett.
András, ezeket a drótokat most kössük össze valamivel, otthon aztán összeszerelem magam a bojlert. Nem is olyan nehéz, mint láttam, a „kapcsolás”. Este hívj, ha nem boldogulsz, kértem! Hívott, boldogan újságolta, hogy már meg is fürödtek. Nemcsak a vízben, a boldogságban is!

0 megjegyzés: