Hagyaték

Velem mindig történik valami…Egy kép akadt a kezembe, hátoldalán dátummal, feklirattal: 1983. XII. 5. 25 éves jubileum a Klubban. A kép kitépett, összehajtott füzetlap között rejtőzött, egyik oldalán gyerekkézírással:
„ 23 óra A kanál hőmérséklete fokozatosan nő a forró vízé csökken. Így mind kéttest belső energiája megváltozik, mert kölcsönhatással vannak egymással szemben. Ez a változás a két test hőmérsékletének kiegyenlítődéséig tart.” Alatta kékceruzás felnőttrajz, satírozott, matyómintás virág, leveles virágvázlatok, és egy szép kalligrafikus Andriska felirat. A félbehajtott füzetlap másik oldalának egyik felén Január 9. dátummal egy versike.
„Esik eső, hull a hó, Szélvihar és zimankó.
Ez jellemző most Pécsre és az egész vidékre!
Tanulgatok Andrissal, dumálunk a mamival.
Vitatkozom Ágival és Ez így megy egész nap.
Mire jő a nyugdíjam, hazafelé lesz utam.
Aztán mindent elmesélek, Addig Isten Veletek!”
A versike alatt számok, az elmúlt hat év adatai, kiszámoltam, átlaga 4192, átlagosan a növekedés 2,4%. A másik fél lapon, hosszanti irányban egy mondat: „Törvénybe ütközünk, ha ellenszegülünk. -Falak vesznek körül.”
Majd pedig:
„A szülői ház földi emléke anyai szeretet, apai gondoskodás. Az iskola falai, hol a tanárok tanítottak az Isten és emberszeretetre.
Aztán a rombadőlt …siratófal, hol bűnünket valljuk meg.
S végül a Gettó gerendafala, melyet a szovjet tankok döntöttek le, és lett szép, békés élet. 2 dolog miatt vezette Isten ki a népet az egyiptomi rabságból. 1. megtartotta családi életük tisztaságát, 2. s eskük miatt …nem engedte, hogy rabságba, szolgaságba sűlyedjenek. Falak vesznek körül, de bárhol is élünk, ha …van, akad egy fal, hol elsírhatjuk bánatunkat. –A Vörös tenger fala, diadalmas ének.- 3. soha többé ne lehessen rabság, …biztatás fala, csak ne legyen különbség, csak
ember és ember, s ne feledjétek e napot, …emlékeztek, s adjátok át nemzedékről-nemzedékre. Ámen”
A versbéli Ági és Andris a gyermekeim, a versikét Édesanya írta, a szép virágmintákat, a kalligramot ő rajzolta, és magával vitte a füzetlapot emlékbe. Édesapa halála után, a Karácsonyt és még egy hónapot velünk töltött, egy hónapnál tovább, bármennyire marasztaltuk, nem maradt. Nemrég emlékeztünk a Holokauszt áldozataira, ö is, akkor rájuk gondolt, ezt mutatja vázlatosan megmaradt, részben kiolvashatatlan gondolatsora, amelyet imájába foglalt.
Most került kezembe a füzetlapba rejtett fénykép, amelyen ő látható kedvelt, mintás egyberuhájában, biztosan a Klubban készítették róla. Rám maradt dolgait rendezgettem, éppen huszonöt éve, Január 9.-én hagyott magunkra bennünket.

0 megjegyzés: