Utójel

Velem mindig történik valami…Nyugovóra tért a család, az egyik szobában a televízió szolgáltatta a háttérvilágítást, a másikban zene szólt.
A nyugodt körülményeket irgalmatlan zörej zavarta meg. Először egy mit sem sejtető csusszanó zaj, majd pedig koppanó csattogások. Mintha a tető szakadt volna be és aláeső-csúszó, gördülő cserepek, vagy kavicsok zuhannának egyre lejjebb, míg talajt nem fognak.
Az ijedt semmit-tudásból fölocsúdva derült fény az okra. A keményfa lépcsőkön ugratva, a gipszdíszítés letört darabjaitól kisérve, magával sodorva az alatta lévő képeket is, lesett a Mária kép a falról.
Az olajfestmény Magyarország Szent Asszonyát, a magyarok Nagyasszonyát ábrázolja, a jellegzetes félhold alakú szimbólummal a kép alján, jobb és baloldalt fölül kisangyalkák. A festő ismeretlen, de a nagy méret következtében, a blondelkeret, utánanéztem, ami erősen megsérült, újra cserélése megközelíti a százezer forintot.
A kép eszmei értékét növelő tényező, hogy a kép a Pius templomé volt, onnan selejtezték ki, nem volt szabad felület a méltó elhelyezésre, indokolta Sándor atya.
A kár mind anyagi, mind eszmei szempontból jelentős!
Ha ez a tény egy kereskedelmi rádió, vagy TV szerkesztő tudomására jutott volna, minden valószínűséggel hírt gyártanának belőle, mert ez a tény lehet valaminek az előjele és utójele is.
Századokkal ezelőtt, az anyagismeretek, az anyagtechnológia, bár sokat tudtak -Böttger egy ideig „aranyat alkímiált” a szász fejedelmeknek, aztán itt Európában rájött a porcelánkészítés módjára, és a meiszeni porcelán drágább lett a kínainál, az aranynál-, kezdetleges volta következtében felsőbb erőknek tulajdonították volna az eseményt, a kép leesését, valaminek a bekövetkeztét várva.
A blondelkeret szétesett, nagy türelemmel és jó ragasztóval helyreállítható, ezért alaposan megvizsgálva kiderült nem előjele, hanem utójele volt valaminek. Nevezetesen a képet nem szerves rostanyagból, hanem valami műkészítményű sodrott szálra kellett volna fölfüggeszteni. Vagy pedig a vas képakasztó karikákat nem rozsdásodó karikákra cserélni a fölfüggesztés alkalmával, vagy pedig rendszeres karbantartást végezni, még az esemény bekövetkezte előtt.
Az idő vasfoga, és a rozsda szétrágta a kenderfonalat.
Végkövetkeztetésként levonható tanulság:
Ismerd meg az anyagok tulajdonságait, vedd figyelembe a tömegekre ható erőket, ne akassz súlyos képet, de könnyebbet sem vaskarikához rögzített kenderfonalra, mert a XXI-dik században, a tudás századában élünk, és a fizikai ismeretek alapján, a „képre ható erők” egyensúlyának megbomlásával, a kép mozgásba jön, a Föld középpontja irányában mozdul, mindaddig, amíg ellenállásba nem ütközik, és az erők ismét egyensúlyba kerülnek. Ez XI-dik századi fizika!

0 megjegyzés: