Szalézimód

Velem mindig történik valami…Nagyhírű, közismert hittudományi professzor, teológus volt a beszélgetős műsor meghívottja. Elhangzott a riporter kérdése, mit üzen a Karácsony ma, 2009-ben? A riporter a következő kérdést csak a műsoridő közepe felé tudta megfogalmazni: miért csökken a templomba járók, a hívők száma évtizedek óta? A hittudományok professzora elmagyarázta, miért nem lehet Jézus születését pontosan tudni, már ami az évszámot illeti. Annyi biztos, hogy Kr.e. őt és Kr.u. öt között született Jézus, akkor, amikor a Római Birodalom cenzust tartott, de hát annak a lebonyolítása időbe telt, amíg végigfutott a kiterjedt birodalmon, de egyébként sem fontos a születés pontossága, a lényeg az, hogy megszületése történelmi tény. Ezt igazolni lehet, erről ír a Biblia evangélistája, írnak korabeli zsidó szerzők. Tény az is, hogy kereszthalált halt, ember módjára, fájdalmak között, Pontius Pilátus ítélte el, aki elnyerte büntetését, Rómába visszatérve kivégezték. A hívők a marxizmus és a neoliberalizmus, vagyis a szocializmus és a kapitalizmus áldozatai, és a marxizmus, valamint a vallási megvilágosodás, a reformáció, ellenreformáció következményeként nem látnak világosan még ma sem, mármint a magyarok, mert hitüket a szerint változtatták, ahogyan a hűbéresi rend szólt: „akié a föld, azé a vallás”. Mit lehet tenni arról lényegében nem esett szó. TV közvetítés mutatta a Debreceni Református Nagytemplom-i istentiszteletet, a karácsonyit, és bizony foghíjas padokat láthattak a TV nézők. Nemcsak nálunk, Európában csökken a hívők száma! A keresztény hívők száma! Számomra a Szalézi Rend tagjainak, missziós lelkészeinek beszámolója adott választ. Már korábban személyesen is megtapasztaltam, hogy a történelmi egyházaknál elveszett az eredeti küldetés, a Jézusi! Adminisztratívvá váltak az igehirdetők, szemben a szabad egyházakkal, ahol bárki, azaz mindenki elmondhatja az Ige értelmezését, a maga meggyőződéses hite szerint. Nem a foglalkozás okán, hanem az elhivatottság hangján. A Szaléziak nem igét hirdettek, hanem térítettek a Fülöp szigetek őslakosai, Guinea bennszülöttjei, Amazónia ágyékkötős törzsei között, jutalmuk a megkereszteltek és meg nem kereszteltek elismerése: hogy közöttük voltak, hogy Jézusról beszéltek formájában nyilvánult meg, nem anyagiakban.
Amikor egy lelkipásztornak a fizetés a fontos, amikor egy papnak a nyugállományba vonulásához a családi ház megléte a fontos, amikor egy lelkészi-presbiteri konferencián a napirendi pontok között a költségvetési tételek a fontosak, amikor a gyülekezeti éves jelentések féligazságokat tartalmaznak, és a missziós munka, az evangélizáció másodrendűen fontos, akkor a példa rossz!
Lehet, hogy hiányzik a reggeli iskolai ima, lehet, hogy hiányzik az otthoni háttér, de a felelősséget nem lehet áthárítani a gyülekezetre, vagy azokra, akik még csak nem is tagjai a gyülekezetnek. Az Történelmi Egyházaknak a formáról, újból a tartalomra kell helyezniük a hangsúlyt, hogy megmaradjunk kereszténynek, embernek, magyarnak. A legsürgősebben valódi reformációra van szükség!

0 megjegyzés: