Bridges

Velem mindig történik valami…Gondolatátvitel történt, a Pécs 2010 Kulturális Központ megérezte, magasabb szintre emelte, és megvalósította, korábban papírra vetett, gondolatomat. Nevezetesen, lehetne a Programok között a matematikai-műszaki kultúrát is bemutató rendezvény, javasoltam én, amely bemutatja a magyarok ez irányú fogékonyságát, alkotóképességét. És ami lesz, az a BRIDGES PÉCS 2010 VILÁGKONFERENCIA, matematikai összefüggések a művészetben, a zenében, a tudományban és a kultúrában alcímmel: 2010. július 24-28. További javaslatom, hogy aki csak teheti a humán műveltséget magukénak vallók közül, feltétlenül vegyen részt a konferencia valamelyik rendezvényén. Mielőtt még valakinek eszébe jutna, az én pedagógiai műsorszámomat ezúttal közzéteszem. Bebizonyítom látványosan és közérthetően azt, amit párszáz évvel ezelőtt csak óvatosan, minden hivatalos személyiségnek, szervezetnek, beleértve az inkvizíciót is sejtetni mertek, a nagyok, Kopernikusz, Ticho de Brache, Kepler, hiszen nézeteikért, ha méréseiket helyesen értelmezték, és hangoztatták, máglyahalált haltak volna. Gauss már kedvezőbb helyzetben volt, és Bólyai János publikálta is eredményeit.
Műsorszámom az lenne, hogy a síknak föltételezett Föld nem sík, hanem más. A nagy Euklidésznek már itt a Földön sincs teljesen igaza, hát még másutt, kilépvén az Űrbe. Vegyünk egy papirost, meg egy iránytűt, más nem is szükséges. Rajzoljunk a papirosra tetszőleges zárt görbét, és jelöljünk meg a görbén egy pontot. Helyezzük az iránytűt, amely tudjuk, mindig Északi, Déli irányt mutat, és a forgáspontjával a vonal fölött toljuk végig a görbén, amíg vissza nem érünk a kiindulási pontba. Az iránytű önmagával párhuzamosan mozdul el, önmagával párhuzamos marad tologatásunk végén is. Most jön a képzelet! Az iránytű egyik vége Földgolyónk Észak, a másik vége Dél irányába mutat. Rajzoljunk képzeletben egy zárt görbét, amely a Sarkpontot magába foglalja, és induljunk el a görbe mentén a Sarkpontból, induláskor megjelölve egy egyenes vonaldarabbal iránytűnk állását, ahogyan azt megelőzően is tettük. Visszaérve a Sarkpontra iránytűnk nem lesz párhuzamos az eredetileg meghúzott egyenessel. És kész!
A tapasztalat, a valóság is igazolja gondolatbéli kísérletünket, de túl soká tartana gondolatkísérletünket ténylegesen kivitelezni, és Északon nagyon hideg van. Továbbfejlesztett kísérletemhez, modellemhez, csak egy gombostű, és egy futball-labda, vagy kosárlabda szükséges, valamint az, hogy a gombostűt képesek legyünk önmagával párhuzamosan tologatni. Kijelöljük a pályát, végigtoljuk a gombostűt, és megállapíthatjuk az eredményt, a gombostű nem lesz párhuzamos a kiindulási helyzetében berajzolt egyenes vonallal. Kísérletemet patentolom, és mindenkinek közreadom! A BRIDGES-en való bemutatást azonban fönntartom magamnak. Így is lehet oktatni azt, hogy „síkbeli lényként” megállapítható, ha nem egy síkon, hanem görbült felületen mozgunk, csak egy gombostű kell hozzá, és semmi más!

0 megjegyzés: