Munkásarisztokraták

Velem mindig történik valami…Olyan arisztokratikus, hallottam a jegyirodában egy idős hölgy jellemzését barátnőjéről, akit történetesen én is ismerek. Érdekes lenne megkérdezni az utca emberét, az átlagos polgárt, mit tart arisztokratikusnak. Kortól, a múlttal való kapcsolattól, származástól függően eltérő megfogalmazást kapnánk válaszul, még biztosan a hangsúly is eltérő lenne.
A hasonló értelmű szavakat a szinonima szótárak részletesen megadják. A hölgy azonban valószínűleg a nem rossz értelemben vett előkelőséget, finomságot, tartózkodó, de határozott véleménnyel rendelkező illetőt jellemzett. Nem az arisztokráciáról, az arisztokrácia volt és jelen tagjairól volt szó, hiszen az arisztokrácia tagjai a múltban és ma is egészen eltérően viselkedhetnek. Az arisztokrácia tagjai, nem biztos, hogy arisztokratikusak, lehet, hogy egészen közönségesek, talán alávaló bitangok voltak, és vannak. A szó nemes értelmében beszélhetünk a munkásarisztokráciáról, a munkás arisztokratákról, akikből ma jóval kevesebben vannak, ha vannak, mint a nagy múltú gyárakban voltak.
A Ganz Villamossági Gyár, a Ganz Mávag nem létezik már. Vezetését átalakították, privatizálták, majd pedig a világhírű termékek gyártását a privatizáló anyavállalat átvette, vagyis kivitte az országból. A Ganz Villamossági Gyárban tervezték az ugyancsak világhírű svájci Brown Bovery cég számára a létező legnagyobb teljesítményű generátorokat, magyar mérnökök. A Ganz Mávag vasúti mozdonyai a mai napig üzemelnek itthon és a számos helyen a világban.
Egyiptomban a Ganz Mávag képviseletén nem csak üzletet kötöttek, hanem üzemeltették az oda exportált B0B0 nevű, 100 évvel ez előtt tervezett diesel-elektromos mozdonyokat. Az egyiptomi üzemekben dolgoztak, évenként váltva egymást azok a kiváló szakmunkások, akiket a munkásarisztokráciához kell számítani. Találkoztam velük. Mindent értettek, amit rájuk bíztak. Ha valami meghibásodott a távoli Keleten, önállóan javították, felügyeletet nem igényeltek. Itthon töltött idejükben a mérnökök az ő tapasztalataikra támaszkodtak a fejlesztéseknél. Szeretettel fogadták az ifjú mérnököt, de önállóan nem engedték tevékenykedni, tapintatosan elhárították a fölajánlott segítséget. Még nem bizonyított a mérnök munkatárs, előttük.
Egyszer azonban valamivel nem boldogultak, hívtak kajánul, segíteni. Mint Fleming a penicillin gomba föllelésekor, úgy mutattam és is az egyik diódára, mert más volt a kinézete a többinél. Ezt, mutattam, tessék kicserélni! Megtették, a gép működött. Nem árultam el, miért pont azt a diódát cseréltettem ki, mi mindent nem ismerek még, ők nem is kérdezték. A mérnök munkatárs bizonyított. Ezen eset után már mérnök úrnak szólítottak, mint minden mérnököt, aki bizonyított és elnézték, ha hibáztam, mert ők is hibázhattak, a mérnök úr, pedig megoldotta a nem szokványos hiba elhárítását.
Elismerően maguk közé fogadtak, mert tudták, hogy a mérnök sokat tanult a tudásért, és az elismerést érdemel. Én, a kezdő mérnök az arisztokratáktól!

0 megjegyzés: